Dem som er helt med ham i sitt hjerte

  Dem som er helt med ham i sitt hjerte

  "For Herrens øyne farer over hele jorden for kraftig å støtte dem som er helt med ham i sitt hjerte", 2. Krøn 16:9.

  Bilde: Unsplash

  Den følgende teksten er inspirert av en tekst til en YouTube-video.

   

  Herren er med dere, så sant dere er med ham

  Asa var kongen av Juda, som var det sørlige riket av Israel etter at det ble delt. En profet sa til ham i et skriftsted som er kjent for mange av oss: "Herren er med dere så sant dere er med ham. Dersom dere søker ham, så skal han la seg finne av dere. Men dersom dere forlater ham, skal han forlate dere", 2. Krønikebok 15:2.

  Asa var også kongen som Gud talte til i det kjente skriftstedet: "Men vær frimodige og la ikke hendene synke! Dere skal få lønn for den gjerning dere gjør," 2 Krønikebok 15:7.

  Asa tjente Gud og var en god konge. Han gjorde det som var rett i Herrens øyne og fjernet de fremmede guders altere og fikk Juda til å vende tilbake til å søke den ene sanne Gud. Dette ga ham Guds velsignelse over livet. Gud ga riket fred på alle kanter. De fikk gjenoppbygget byene sine og hadde fremgang.

  Men så kom det en dag en hær på én million menn fra Etiopia mot ham. Asas hær hadde bare 580.000 mann.

   

  Til deg, Herre, setter vi vår lit

  På dette tidspunktet husket nok Asa hva som hadde skjedd med faren hans, kong Abiam. På den tiden kom en hær på 800.000 mann fra kongeriket Israel mot Abiams 400.000 (se 2. Krøn 13). Den angripende kongen delte troppene og la seg i bakhold mot dem, så Abiam og hans hær ble omringet. Det var med andre ord ikke noe håp for at de skulle overleve. Men Gud selv slo ned angriperne, fordi Abiam og folket ropte til Gud om hjelp.

  Asa sitt nødrop til Herren var dette: "Herre, for deg gjør det ingen forskjell enten du hjelper den mektige eller den maktesløse. Hjelp oss, Herre vår Gud! Til deg setter vi vår lit", 2. Krønikebok 14:11. Nok en gang slo Herren selv fienden, og nasjonen Juda seiret.

   

  La oss være helt med Herren i hjertet

  La oss så gå noen år fremover. Israel kommer på nytt imot ham. Men denne gangen, i stedet for å søke Herrens hjelp alene, tok Asa kontakt med kongen av Syria og ga ham gull og sølv fra skattkammerene i Herrens hus og av sitt eget hus, for å få Syria til å komme og hjelpe ham å kjempe.

  De vant krigen, men Asa ble minnet på hvordan Gud befridde dem fra etiopierne noen år tidligere. Dette er altså settingen når profeten legger fram de ransakende ordene fra Gud: "Herrens øyne farer over hele jorden for kraftig å støtte dem som er helt med ham i sitt hjerte".

   

  Hva er din kamp?

  Hvilken kamp står du overfor i dag, i uken som kommer, eller i akkurat den fasen av livet ditt hvor du er nå?

  La oss ikke være som Asa - slik vi leser over - og tro at "akkurat denne fiendehæren" er for stor for Gud. Ordet sier at Gud kraftig støtter dem som søker ham av et helt hjerte. Og det gjør han midt inn i en slagmark hvor det menneskelig talt er umulig å seire i egen styrke og utifra egen visdom.

  La oss ikke bli sittende og skylde på Gud for at vi kjenner oss omringet.

  La oss heller invitere Gud inn på slagmarken vår. Han har aldri tapt noen krig, og han kommer heller ikke til å tape denne!