Om UL 2023: Hva samfunn har lys med mørke? Jesus med Macarena?

  Om UL 2023: Hva samfunn har lys med mørke? Jesus med Macarena?

  Kristne ungdomssamlinger tar i økende grad inn og gir rom for denne verdens musikk. Det er i ferd med å komme til syne en verdsliggjort kristen menighet, hvor tradisjonell kristen tro kommer i bakgrunnen  - og hvor hyrdene glimrer med sitt fravær.

  Bilde: Skjermdump fra musikkvideo m/tekst. YouTube

  I disse dager kan vi lese i den kristne avisen Dagen at den landsdekkende ungdomsfestivalen UL nå i sommer for første gang har gjennomført kurs i swingdans for deltakere på denne leiren. Dette dansekurset ble i forkant annonsert som en "sjekkearena".

  Dette kommer fram i en sak i avisen Dagen.no.

   

  Ultra-seksualisert sang på kristen festival

  Men det kommer også fram at denne verdens musikk er tatt inn på festivalen, med alt det åndelige mørket som slik musikk representerer. Spesifikt ble sangen "Macarena" nevnt.

  Det er sang som utilslørt synger om en gjeng unge menn sitt seksuelle begjær til en kvinne ved navn Macarena, og hvor det hele utspiller seg i en form for paringsdans, hvor det handler om å bli den som skal få muligheten til å "bli tatt med hjem" til denne vakre og forførende kvinnen, Macarena. 

  Denne paringsdansen skjer attpåtil i utroskap mot en navngitt kjæreste, Vittorino, og det med hans to kamerater. Selv verdslige medier har påpekt hvor umoralsk denne sangen er - men for en kristen ungdomsfestival er den altså innenfor.  

   

  macarena

  Bilde: Skjermdump dagen.no. Klikk for stort bilde

  Når UL 2023 åpner opp for swingdans; de annonserer dette som sjekkearena ("med et ironisk smil"); og samtidig gir rom for denne verdens musikk som nevnt over, med en ultra-seksualisert sang, så representerer dette en tydelig verdsliggjøring av arrangementet.

  Jeg vil påstå at det hele bare er toppen av et isfjell knyttet til at vi i vår tid ser at store deler av den kristne menighet verdsliggjøres. Vi ser frafall fra den tradisjonelle kristne tro. Å vende seg om fra synden, å korsfeste kjødet, og å skille seg av fra vårt folks urenhet, synes å være deler av troen som er gått inn i en blindsone. 

  Denne videoen (se under) stiller derfor et ganske enkelt, men ransakende spørsmål: Hva samfunn har lys med mørke?

   

  Se videoen her*

  jesus-macerena

   

  Klikk her for å gå til video.
  Youtube

   

   

  Macarena

  Sangen "Macarena", nevnt over, er en sang om uforpliktende sex, utroskap, og begjær. Dette kommer tydelig fram både i tekst og bakgrunnsmaterialet (se den offisielle musikkvideoen til sangen her). Refrenget er på spansk, men oversatt er refrenget det følgende:

  "Gi kroppen din glede, Macerena
  At kroppen din skal gi deg glede og gode ting
  Gi kroppen din glede, Macerena
  Hei, Macerena, åh..."

  Ellers i sangen lyder det slik (også omsatt):

  "Når jeg danser, kaller de meg Macarena
  Og guttene, de sier at jeg er god
  de vil alle ha meg
  De kan ikke få meg
  Så de kommer alle sammen og danser ved siden av meg
  beveg deg med meg
  syng med meg
  Og hvis du er god, tar jeg deg med meg hjem"

   

  macarena seduction

  Bilde: Fra musikkvideoen til Macarena. Klikk her for stort bilde

   

  En verdsliggjort kristenhet

  At kristne ungdomssamlinger i Norge omfavner den verdslige musikken er ikke noe nytt. At voksenledere i økende grad abdiserer fra sitt ansvar i å veilede og ta grep, er heller ikke nytt. Dette problemet er derfor langt i fra begrenset til UL. Men gjennom UL 2023 har det på en særlig måte blitt aktualisert. 

  Spørsmålet er hvordan vi skal tolke dette fenomenet. Jeg synes det er vanskelig å se det på noen annen måte enn at kristenheten i stor grad er blitt verdsliggjort.

  I praksis: En har gjort seg til venns med den synd og urenhet i vårt folk som vi er kalt til å skille oss fra. 

   

  Gudsfrykt uten kraft

  Vi leser i 2. Tim 3:5 om når det kristne livet blir en fasade - fin tale om å leve som kristne - men hvor det hele mangler omvendelsens kraft. Det står: "De har skinn av gudsfrykt, men fornekter dens kraft". 

  Vi må holde fast på at når musikk åpenlyst fronter synd og urenhet, så er dette noe vi må vende om ifra. Når vi i stedenfor ser at slik musikk løftes fram i kristne sammenhenger, da er vi på en farlig kurs.

  Det kan også synes som at den verdslige musikken har blitt helt sentral på mange "kristne" ungdomssamlinger, i hvert fall her på Vestlandet. Da skjer det tidvis arbeidsuhell, som at det spilles musikk som regelrett hyller Djevelen

  Noen vil kanskje kalle det et uhell at det var akkurat sangen Macarena som ble spilt på UL, men det er å stikke hodet i sanden. For hvilke andre verdslige sanger ble vel ikke spilt på UL i år? Er det noen som helst grunn til å tro at det ikke kan ha vært sanger som har vært enda verre enn akkurat denne? 

  Misjonssambandet Ung som står ansvarlige for UL, i samarbeid med IMF Ung, kommer kanskje til å stikke hodet i sanden i denne saken. Men det de heller burde gjøre var å alvorlig, framfor Herren, stille seg selv spørsmålet: Hva samfunn har lys med mørke?

   

  Trivialiserer og verdsliggjør det hellige

  For det er mye å ta tak i!

  I denne verdsliggjorte kristenhet, er det en ny type kristen musikk som vokser fram. En musikk som gjerne ligner den verdslige musikken på en prikk i sitt uttrykk, gjerne i form av rock, techno, rap, eller lignende. Og som introduserer et nytt språk for det hellige, som har det med seg at det hellige blir trivialisert.

  Et eksempel er den følgende sangen: "Church clap". Du kan se en video fra en spontan dans på UL 2023, som oppstod blant ungdommene, til nettopp denne sangen. Du kan også se en musikkvideo med originalsangen her.

  Video: "Church clap" på UL.

  Fra denne sangen lyder teksten blant annet slik (omsatt):

  "Jeg vil være typen som får Herren på beina
  Jeg vil gjøre den typen show som Herren vil se
  Og hva jeg mener (hva mener du?) Hvis jeg kunne få hele kirken til å klappe
  Men er det ikke et klapp i himmelen da det klappet bare et klapp, klapp (klapp)".

   

  Kort sagt

  Kort sagt: Dette er en bekymringsmelding for et kristent ungdomsarbeid som har sporet av. Verdsligheten er gitt så mye rom at det må være på sin plass å kalle til omvendelse!

   

  Kilder:

   

  Les mer:

   


   

  *Kilder til video

  Bakgrunnsmateriet til videoen er hentet fra denne saken i dagen.no

  - På festivalmenyen til UL+-arane står mellom anna 20-talskveld med basar og pardans.
  - På underhaldninga kvelden før blei swingkurset lansert som sjekkearena. Slagordet «UL – festivalen som forandrar» blei til «UL – festivalen som forandrar sivilstatusen».

  I tillegg er informasjon hentet fra denne saken på dagen.no:

  - Standområdet vrimler med unge mennesker. Plutselig høres det klapping, musikk og latter gjennom hele lokalet. En gjeng har brutt ut i dansen «church clapp».
  - Basar-deltakerene begynner å danse når sangen «Macarena» av Los Del Río spilles fra høyttalerne.
  - Klokken er 00:04. I 20+ loungen spilles det musikk. Tidligere på kvelden var det swingkurs, og fremdeles er det en gjeng som koser seg på dansegulvet.