The Cure: Poetisk om å være bundet av Djevelen

    The Cure: Poetisk om å være bundet av Djevelen

    Bandet The Cure er et verdenskjent rockeband med poetiske tekster og melodiøse sanger. Men bandet er målbærer av et dypt åndelig mørke, sett ifra et kristent perspektiv

     Bilde: Wikimedia Commons

    Fra et kristent ståsted er det nemlig mye som er problematisk med bandet The Cure. Det gjelder først og fremst tekstene til bandet. Men også uttrykksformen virker støtende. Et usvikelig kjennemerke til frontvokalist, Robert Smith, er øynene som er sminket svart. Det er som om han har ikledd seg noe av døden i sitt visuelle uttrykk.

    Også reklame-materiellet til The Cure bærer tydelig preg av en lefling med noe mørkt og skremmende, som understreker det problematiske med bandet sett ifra et kristent ståsted. Bildet under er fra nettsiden til David Åleskjær, hvor han poserer i The Cure-genser. 

    Bilde: Skjermdump 20.5.2023 fra David Åleskjær sin egen blogg: Davids Liv. Her er han iført en The Cure-genser.

     

    Jeg gjengir bildet over fra hans nettside her fordi han er en offentlig person, som også valgte å stille med genser med The Cure-motiv, da han var i avisen Dagen 19. mai 2023 (se bilde under).

     

    Lefler med det demoniske

    I spilleren under kan du se en musikkvideo fra The Cure, som nokså tydelig viser at bandet lefler med det demoniske. Musikkvideoen er en slags skrekkfilm hvor artisten framstår som dypt plaget av mørkets makter. Videoen avsluttes med at han bokstavelig talt "svelges" av mørket.

    Video: Fra en av The Cure sine musikkvideoer

     

    Synger om å være paralysert av Jesu blod

    Robert Smith, vokalist i The Cure, er blitt konfrontert med at sangen "The Blood" framstår som satanisk, ettersom enkelte fortolkere oppfatter det dit hen at det her er Djevelen sitt perspektiv som kommer fram i teksten. Smith svarte på følgende måte på denne anklagen: "Jeg tror verken på Djevelen eller Gud, så dette er bare tull" (kilde). Robert Smiths egen forklaring på teksten er i følge en annen kilde det følgende: "The Blood of Christ var kallenavnet på en meget god rødvin han drakk mye av en periode, og teksten handler rett og slett om å være full."

    Enten forklaringen er det ene eller det andre, så kan man hevde at slike sanger vanærer Jesu hellige blod, noe som gjør det vanskelig å forsvare et slikt band fra et kristent ståsted. Teksten på sangen "The Blood" går slik (utdrag, oversatt): 

    Bildet: Albumet "The Blood" av The Cure

    "Jeg er lammet av Kristi blod
    Selv om det skygger for øynene mine, kan jeg aldri stoppe (...)

    Når solnedgangens glød driver bort fra deg
    Vil du ikke lenger vite om noe av dette var sant i det hele tatt

    Jeg er lammet av Kristi blod
    Selv om det skygger for øynene mine, kan jeg aldri stoppe"

    Bildet: Albumet "The Blood" av The Cure

     

    Bilde: Robert Smith (The Cure). Klikk her for stort bilde

     

    Inspirert av mørkets makter

    Selv har Robert Smith gitt til kjenne på følgende måte at musikken er preget av et mørke:

    "Røttene til The Cure er i pop-en. De tidligste sangene var inspirert av The Beatles, og jeg skulle til å si 'Satan' - men la oss heller si 'den mørke siden av livet'. Det uvanlige er at vi har vært i stand til å beholde begge disse ekstremene av bandet. Vi har gjort sanger som 'Friday I'm in Love' samtidig som vi har hatt alle de mørke sangene."

     

    Dypt poetisk om Djevelen

    Den mørke siden av The Cure, får vi blant annet møte i sangen "Untitled". Dette er en melodiøs sang med en tekst som utmaler en håpløs og fortapt kjærlighet. Det synges om en sorg hvor en bokstavelig talt er hjelpeløst overgitt til Djevelen. 

    Teksten går slik (omsatt): 

    "Håpløst drivende
    I spøkelsers øyne igjen
    Ned på min knær
    Med hendene i været igjen
    Dytter ansiktet inn i ditt minne igjen
    Men jeg vet aldri om det er ekte
    Vet aldri hvordan jeg ville føle meg
    Sa aldri helt det jeg ville si til deg
    Klarte aldri helt å la ordene forklare for deg
    Klarte aldri helt å gjøre dem troverdige
    Og nå har tiden gått
    En annen tid har ikke skjedd
    Håpløst kjempende mot Djevelen
    Det er nytteløst
    Jeg føler monsteret
    Klatre dypere inn i meg
    Kjenner han gnager bort hjertet mitt
    Sultent
    Jeg kan aldri miste denne smerten
    Aldri igjen drømme om deg".

    Altså males det ut en tilstand av å være bundet av Djevelen, i et følelsesmessig fengsel av en usigelig tristhet, som en "aldri kan miste". Dette er en tekst som forkynner en håpløshet ifra å bli fri fra Djevelens grep, noe som går rakt imot Bibelens frigjørende budskap om at Jesus frelser og helbreder. 

    Salme 147 i Bibelen forteller at Herren løser de bundne. Bandet The Cure forteller det motsatte: at vi er hjelpeløst overlatt til mørket. Slik musikk skulle vi ikke som kristne fronte. 

     

    Makabert om å drepe

    Bildet: Singelen "Killing an Arab" av The Cure

    TiI sist: i en av sine sangtekster, "Killing an Arab", synger bandet om en regelrett henrettelse. Det er egentlig bare makabert. Vi gjengir ikke teksten i denne saken, men den kan leses her. Vi nevner sangen her for å vise enda et eksempel på det mørke og skremmende som bandet The Cure er målbærer av.

    Bildet: Singelen "Killing an Arab" av The Cure