Eminem synger om at han har solgt sjelen sin til Djevelen

  Eminem synger om at han har solgt sjelen sin til Djevelen

  I dette klippet ser du et utdrag fra sangen "Say Goodbye Hollywood", hvor artisten Eminem synger om at han har solgt sjelen sin til Djevelen.

  Bilde: Platen The Eminem Show

  Videoen er ikke mulig å laste opp på eksterne nettsider på grunn av opphavsrettigheter, men du kan se dette korte klippet her:

  .

   

  Sin generasjons største artist

  I boken "Djævelens ånd og tidens ånd" skriver forkynner Mikkel Vigilius det følgende om artisten Eminem:

  "Eminem har siden 1999 vunnet 11 MTV-priser. Han har dermed markert seg som sin generasjons største mannlige sangstjerne. Han har nådd den absolutte toppen, men prisen har vært forferdelig stor.

  I sangen Demon Inside (Demonen inni meg) forteller han åpent om de demonene som har besatt ham, ødelagt ham, og som nå fører ham imot fortapelsen:

  'Jeg er besatt av onde ånder som piner meg når jeg sover. Jeg fortsetter å drømme om død, og jeg hører folk skrike. Djevelens ånd er låst fast i meg, og jeg vil ha den ut… Alle disse stemmene roper: Følg oss ned i helvetes flammer!… Jeg får vite at det bare akkurat har begynt.'

   

  Demonen Shady

  I sangen My Darling taler Eminem til sin hoveddemon, Shady. Han erkjenner at han har solgt sjelen til Djevelen for suksess, og at han tilhører mørket og helvete, men likevel trygler han Shady om å gå:

  'Shady, jeg vet at du er der inne et sted. Kom her, tal til meg!… Jeg har jo sagt det til deg: forsvinn fra meg, vil du ikke?'

  Men Shady svarer Eminem med at håne ham for ikke at ha forutsett prisen for hans suksess:

  'Jeg har besatt deg – din sjel, din tanke, ditt hjerte, din kropp… Din sjel er min og jeg beholder den… Jeg er inne i deg, la meg føre deg og bryte deg ned… Du kan ikke drepe en ånd, selv ikke hvis du prøvde på det... ha, ha! Du solgte din sjel til meg, trenger jeg å minne deg om det? Husker du den kvelden da du ba?… Du ville gjøre alt for en platekontrakt… Det her er jo det du ønsket deg hele ditt liv, ikke sant?… Se på dette huset, se på disse bilene, jeg er jo god med deg!

  Nå, så du visste ikke at berømmelsen har en pris? Du er blitt overrasket over baksiden? At du skulle miste din beste venn, at du skulle miste din kone, at du ikke engang er sikker på at dine barn kan holde deg ut, at du ikke kan sove uten sovemedisin, at du ble avhengig av Valium… Min elskede, vi to er bestemt til å være sammen. Hvis jeg ikke kan ha deg, skal ingen ha deg. For du er min elskede, og jeg har besatt deg – din sjel, din tanke, ditt hjerte, din kropp.'

   

  Mørke og ondskap

  I sang etter sang synger Eminem om det mørke og den ondskap som han opplever inni seg, og som fyller ham med de mest bestialske og perverse tanker, ønsker og fantasier. Han synger om det med ord og bilder så grenseoverskridende onde og forferdelige, at det er vanskelig at forstå at sangene er blitt lovlig solgt til barn og unge.

  Men de er blitt mer enn det. De er blitt hyllet som uttrykk for den høyeste sangkunst i vår tid, og de er blitt overøst med musikkpriser. Eminem er blitt rost opp i skyene, opphøyet som en enestående kunstner og løftet til ærens høyeste topp.

  Men midt i berømmelsens brus og i regnet av penger og priser skriver Eminem noen hjerteskjærende ærlige sanger om hvordan han svikter, forsømmer og ødelegger både sin kone og sine barn. Han ser dem gå i stykker, trekke seg fra ham og lukke sine hjerter for ham, men han kan ikke forandre det.

   

  - Jeg er på vei mot helvete

  Han ser sin kone bli formørket, forlate ham og forsøke at begå selvmord, men han fortsetter i sitt destruktive spor. Han drives innenfra av Shady til å handle ondt, kaldt og hensynsløst mot de som han elsker mest. Han drives til å ødelegge alt godt og vakkert i sitt liv. Han er inne i et spor som han ikke kan forlat, og han vet hvor det ender.

  I en sang henvendt til sin datter (My dad's gone crazy) sier han det rett ut:

  'Jeg er på vei mot helvete… Det er ingenting du kan gjøre eller si som kan forandre meg… Det er ingen på jorden som kan frelse meg."