Nick Cave: En mørkets profet. Synger om Djevelens makt i eget liv

  Nick Cave: En mørkets profet. Synger om Djevelens makt i eget liv

  Noen artister hyller mørkets makter på en så radikal måte at de godt kan kalles mørkets profeter. Nick Cave er en som kan passe inn i en slik beskrivelse.

  Bilde: Wikimedia Commons

  Denne påstanden er neppe noen overdrivelse. Faktisk vil denne verdens mennesker ofte vurdere Nick Cave på en lignende måte som dette. Et kjent sitat er det følgende:

  "Det vanligste er at folk selger sjelen sin til Djevelen, men Djevelen selger sjelen sin til Nick Cave."

   

  - Djevelen gjorde krav på meg

  I hele sin musikk-karriere har det som Bibelen kaller mørkets makter blitt malt ut med kunstneriske toner hos artisten Nick Cave. Men det er ikke til omvendelse fra mørket. Artisten synger i realiteten at mørket er ubrytelig. 

  I sangen "Up jumped the Devil", som er skrevet av Nick Cave, lyder refrenget slik (omsatt):

  "Hvem er det der borte, innhyllet i flammer
  Drar bak seg en stor mengde med lenker
  Hvem er det der borte, innhyllet i flammer
  Opp hoppet Djevelen og han gjorde krav på meg".

   

  Åndelige veiledere

  Han er også tydelig på at han har kontakt med det han kaller åndelige veiledere i himmelrommet. Dette som i new age ofte kalles for "spiritual guides". I et nylig intervju med BBC skrev han om dette, i forbindelse med at hans sønns død:

  "Sorg og kjærlighet er for alltid sammenvevd. Sorg er den forferdelige påminnelsen om dybden av kjærligheten vår, og i likhet med kjærlighet er sorg ikke mulig å forhandle med. Det er en storhet ved sorgen som overvelder vårt lille jeg. (...)

  I denne virvlende karusellen eksisterer all slags galskap; spøkelser og ånder og besøk inn i drømme, og alt annet som vi, i vår angst, skaper med vår vilje. (...) Dette er dyrebare gaver som like sanne og ekte som vi trenger at de skal være. De er åndelige veiledere som leder oss ut av mørket."

   

  Å finne trøst i mørket

  Med denne typen kunstneriske uttalelser har Nick Cave en nesten profetisk stemme for mørkets makter. Hans tale og hans sanger bidrar til at unge, sårbare mennesker med indre smerte "finner trøst i mørket".

  At Nick Cave hyppig henviser til åndsmakter, til demoner og til Djevelen, blir gjerne oversett eller overhørt av de som forelsker seg i musikken hans. De rasjonaliserer det som metaforiske uttrykk for dyp indre smerte.

  Bibelen er tydelig på at at mørkets makter er reelle, og at vi som vil høre Jesus til ikke skal vandre i mørket. For det står skrevet: "Igjen talte Jesus til folket og sa: «Jeg er verdens lys. Den som følger meg, skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys»", Joh 8:12.