Chris Martin i Coldplay: Forteller om en kraft fra høyere makter

  I flere intervjuer har Chris Martin, vokalist i det verdenskjente bandet Coldplay, fortalt om hvordan han kastet av seg den kristne troen. I en nylig musikkvideo viser han hvordan han får kraft fra det han selv kaller "høyere makter".

  Bilde: YouTube: Fra musikkvideoen til "Higher Powers"

  Vi skal nå se på singelen og musikkvideoen til "Higher powers" (høyere makter). På grunn av opphavsrettigheter kan det følgende videoklippet kun vises direkte på YouTube.

   

  Forteller om en religiøs kraft fra høyere makter

  At Chris Martin i Coldplay har tatt med seg en religiøsitet ifra sin barndom er tydelig. Som vi beskriver lengre nede i saken vokste han opp med en kristen tro, som han idag har tatt avstand ifra.

  Han er likevel ikke a-religiøs. I musikkvideoen til sangen Higher Powers får vi se Chris Martin gå gjennom en post-apokalyptisk verden: En verden som er ødelagt, men hvor dronene flyr over de knuste byene. Her synger han om den kraft (den "elektrisitet") som han får gjennom en høyere makt ("a higher power").

  I samme øyeblikk som han synger om denne kraften, holder en rekke skumle vesener sine hender rundt ham, og det utstråler et lys ifra ham. Inntrykket er at disse vesnene har et klart demonisk preg.

   

   

  Dette bildet viser scenen hvor Chris Martin synger at "Jeg er elektrisk". Kraften får han i fra de høyere maktene (se bilder under).

   

  Bilde: Youtube. Klikk her for større bilde.

  Bilde: Youtube. Klikk her for større bilde.

  Bilde: Youtube. Klikk her for større bilde.

  Bilde: Youtube. Musikkvideoen for "Higher Powers". Klikk her for større bilde.

   

  Bilde: Youtube. Musikkvideoen for "Higher Powers". Klikk her for større bilde.

   

  Bilde: Youtube. Musikkvideoen for "Higher Powers". Klikk her for større bilde.

   

  Snakker åpent om sitt forhold til de høyere maktene

  I et intervju hos New Music Daily forteller Chris Martin at han lar seg inspirere av en "muse". Dette er i gresk mytologi en gudinne som gav inspirasjon knyttet til kunst. Han er tydelig i dette intervjuet med at både han og bandet i mindre grad enn før bryr seg om hva folk mener om musikken deres, men stadig mer om at det skal "komme gjennom".

  Med dette viser han til at budskapene fra de høyere maktene ("whatever you call those powers that be") skal komme fram gjennom musikken. Han snakker åpent om den ånd som er i musikken når slike budskap lykkes i å komme gjennom.

   


   

  Den strenge kristendommen

  Chris Martin ble i 2021 intervjuet i avisen Daily Mail. Der fortalte han at han fremdeles som voksen strever på grunn av en streng kristen oppvekst.

  For å begrunne at dette var streng og mørk kristendom nevner han:

  - Jeg brukte et år i livet på å reflektere over hvor vidt jeg ville bli straffet om jeg sang "Sympathy for the Devil" av The Rolling Stones. 

  - Da jeg var 14 år og spilte i mitt første band, ønsket de å spille "Black magic woman", men jeg sa noe i denne dur: "Den kan jeg ikke spille for det vil gi dårlig karma". Som barn skjønner du ikke bedre.

  PS: "Sympathy for the Devil" er en tekst som tegner et rimelig sympatisk bilde av Djevelen. "Black magic woman" er på sin side en sang av artisten Montana, og den handler om en kvinne som driver med svart magi.

   

  Avviser himmel og helvete

  Til magasinet Rolling Stones fortalte Chris Martin i 2008 at han vokste opp med et svart-hvitt-syn på verden. Dette utdypes med at han trodde på himmel og helvete. Avisen Daily Mail siterer Chris Martin slik (omsatt):

  Jeg vokste opp med utsiktene for at himmel og helvete var sanne. Det var noe jeg fikk innprentet: Disse ting er feil! Det var svart og hvitt, og slik er det fremdeles for millioner av høyreorienterte kristne i USA.

  Derimot erklærer Chris Martin en religion hvor Gud er "alle og alle ting". Han sier om dette: "Min Gud, for meg, er alle ting og alle. Gud er over alt og alle".

   

  Referanser til den onde

  Coldplay har også referanser til Djevelen og demoner i enkelte av sine sangtekster, selv om mange andre artister har atskillig flere slike referanser. Her er et eksempel.

  I sangen "Us against the world" synger Coldplay blant annet det følgende:

  "Den stramme lina jeg går på bare vaier og knyter seg
  Djevelen mens han snakker med en engels øyne
  Jeg ønsker bare å være her når lynet slår ned
  Og de hellige går marsjerende inn (...)

  Mitt berusede hode er en djevel i løvens hule
  Og i kveld vet jeg at alt må begynne på nytt
  Så uansett hva du gjør ikke slipp (...)

  Gjennom kaos mens det virvler
  Det er oss imot verden."