Djevelens ånd og tidens ånd: Vår tids populærmusikk

  Djevelens ånd og tidens ånd: Vår tids populærmusikk

  I boken "Djævelens ånd og tidens ånd" skriver den danske forkynneren Mikkel Vigilus om hvordan okkulte krefter har fått prege vår tids populærmusikk.

  Bilde: Unsplash

  Det er en forholdsvis kort bok - ja, egentlig bare et lite hefte - men innholdet er like fullt eksplosivt. Du kan lese hele boken her (dansk). Alle kristne bør kjenne til dens innhold, så her oppsummerer vi de sentrale trekkene i Mikkel Vigilus sin tekst. 

   

  Karen Blixens pakt med Djevelen

  Boken begynner med en refleksjon rundt en kjent dansk forfatter, Karen Blixen.

  Mikkel Vigilius viser her til filmen "Bag Blixens maske", som ble laget av Morten Henriksen. Hans far - Aage Henriksen, professor - var en av Karen Blixens disipler, og han hadde betrodd til sin sønn at Karen Blixen hadde gjort en pakt med Djevelen. 

  Dette gjorde et veldig inntrykk på Morten Henriksen, som på denne bakgrunn skrev boken "Bag Blixens maske", som dernest ble omgjort til film. 

  Det var da Karen Blixen var på sykehus i 1915 med syfilis i tredje stadium at pakten ble inngått. Hun hadde kjennskap til djevledyrkelse fra Afrika og hadde slik sett erfaring med at dette var ekte saker. Hun forteller med egne ord (omsatt): "Da ga jeg Djevelen et løfte om min sjel. Til gjengjeld ga han meg et løfte om at alt som jeg opplevde heretter skulle bli til historier. Og han har holdt sitt løfte" [1].

   

  Dyrket Djevelen ved å dyrke seg selv 

  Forfatter Mikkel Vigilius reflekterer omkring hvilken form djevledyrkelsen til Karen Blixen fikk. Det var nemlig ikke ritualer, bønner, eller religiøse handlinger som preget hennes dyrkelse av den onde.

  Nei, hun dyrket Djevelen ved å dyrke seg selv.

  Bilde: Fra bokens omslag

  Vigilius skriver (omsatt): "Alt handlet for henne om å suge det maksimale ut av livet for seg selv. Hennes livsmål var å realisere seg selv, sitt potentiale, sine muligheter, sine lyster og sine drømmer fullt ut. Hun ville skape seg selv et navn, få ære av mennesker og få så mye sanselig nytelse ut av livet som mulig. Det var hennes djevledyrkelse."

  Bilde: Fra bokens omslag

   

  I boken til Vigilius kommer det samtidig fram hvordan skremmende, overnaturlige fenomener preget livet til Karen Blixen, på en slik måte at det var tydelig at det her var tale om reelle onde åndsmakter. Det kommer også fram at Blixen skrev om sin kjærlighet til Lucifer (En av bøkene til Karen Blixen, via pseudonymet Isak Dinesen, het da også "Lucifer's child"). Hun skrev også om sin kjærlighet til gud, men ikke Bibelens Gud.

   

  Samsvar med tidsånden 

  Mikkel Vigilius går videre til å snakke om tidsånden. Poenget hans er å si at tidsånden idag på mange måter ligner den åndelighet som Karen Blixen hadde - som jo var av Djevelen.

  Kort sagt: Han viser at tidsånden framhever individualisme, selvrealisering, det at enhver lever "for seg selv", og ikke minst det at vi higer etter andre menneskers anerkjennelse. Her påpeker Vigilius at "djevelens ånd og tidsånden flyter over i hverandre" (omsatt).

  Ja, han snakker også om at satanisme ofte blir misforstått. Hovedsaken i satanismen er at man dyrker Satan ved å dyrke seg selv. Han siterer fra hva "Church of Satan" selv har uttalt. De sier (omsatt): "Satanisme handler om å sette deg selv i sentrum for din verden (…) Kjenn deg selv, realiser deg selv, og vinn respekt fra de folk, som det er verdt å bli respektert av".

   

  Populærmusikken og tidsånden

  Vigilius skriver videre (omsatt):

  "Gjennom hvilke kanaler får tidsånden adgang til våre barn og unge?

  Det skjer via mange kanaler, men med en særlig kraft gjennom musikken. Barne- og ungdomslivet er fullt av musikk, som ikke lenger kun er å høre i radio og på cd’er, men i langt større grad på mobiltelefoner, nettbrett og datamaskiner. Ofte ledsages musikken av musikkvideoer, som setter bilde til budskapet, og som bidrar til å gjøre artistene berømte og å løfte dem opp på et overmenneskelig nivå".

  Han påpeker at kristenheten har unnlatt å gi barn og unge veiledning i møte med den verdslige musikken. Voksengenerasjonen sviktet denne kampen, muligens i tretthet over en debatt om musikken som gikk seg vill i spørsmål om mindre vesentlige spørsmål rundt musikk - så som takt og rytme.

   

  - Djevelen har banet veien...

  Han spør videre "Hvilke former for verdslig musikk lytter våre barn og unge til? Hvilke budskap forkynnes for dem der? Hvilken ånd påvirkes de av?" Mikkel Vigilius skriver (omsatt):

  "Jeg valgte å gå inn på hjemmesiden for MTV (Music TeleVision) og fant her en liste over de 10 mest populære artistene i 2011. Deretter gikk jeg i gang med å undersøke, hva disse artistene stod for og sang om.

  Det store flertallet av artistene fronter med både sine uttalelser og sine sangtekster egoisme, nytelsessyke og jakten på berømmelse, sex, makt, penger og ære. Hos noen av dem formidles budskapet i en sentimental og søt form blandet opp med mer eller mindre trivielle kjærlighetssanger. Hos andre formidles budskapet sjokkerende hardt og brutalt blandet opp med en lovprisning av vold, mord, destruksjon, overgrep og blasfemi.

  Men det grunnleggende budskapet er det samme: Lev for deg selv, for din egen selvrealisering og suksess, og for å få ære og respekt fra andre.

  Hvilken vei anviser disse artistene så til målet? Hvilken vei skal de unge følge for å nå toppen? Da jeg gikk i gang med å undersøke hva artistene hadde å si om veien til målet, opplevde jeg det bokstavelig talt, som at det ble åpnet en brønn til avgrunnen.

  Den ene artisten etter den andre bekjente at de tilhørte og tjente onde ånder, som virket gjennom dem, som gav dem deres evner og hadde gikk dem løfter om å bli berømte. Deres vei til toppen var banet av Djevelen og hans ånder. Å åpne seg for disse åndsmakter var veien til suksess."

   

  De mange eksempler

  Mikkel Vigilius gjennomgår i sin bok flere av de mest populære av nåtidens artister (riktig nok for litt over 10 år siden, men boken er like relevant idag). Han så på både uttalelser og sangtekster, og hvordan artistene gjennom disse uttrykksformene beskriver sitt forhold til Djevelen og onde ånder.

  Han skriver (omsatt): "Jeg vet at dette er skremmende lesning. Men jeg tror at det er en virkelighet vi som kristne må være bevisste om. Den er ganske tett på oss, men mange kristne er uvitende om den og åpner ubekymret ører, sinn og hjerter for påvirkningen herifra".

  De følgende eksemplene er fra hans bok. 

   


   

  Kate Perry

  Han skriver det følgende om Kate Perry (omsatt): 

  "Katy Perry er blandt annet blitt kjent for at ha medvirket ved flere store arrangementer for president Obama.

  I et australsk TV-show fortalte hun at hun vokste opp i en kristen familie, med foreldre som var omreisende evangelister. Som jente drømte hun om en karriere som kristen artist. Hun fikk også utgitt en cd med kristne sanger, men den førte ikke til noen form for berømmelse: ”And then I sold my soul to the devil” [2] (og så solgte jeg min sjel til Djevelen), uttalte hun på dette tv-showet (se klipp under).

  Kate Perry er langt fra alene om en lignende historie. Blant de mest populære artistene er lignende historier - hvor de gir til kjenne sin tilhørighet til Djevelen og onde makter - snarere regelen enn unntaket.

   


   

  Nicky Minaj

  Den neste artisten han nevner i boken (husk at han her ganske enkelt forholdt seg til de 10 mest populære artistene på MTV på daværende tidspunkt). Han skriver (omsatt):

  "Nicky Minaj er blant annet kjent som dommer i den amerikanske versjonen av tv-progammet X-faktor. I et dokumentarprogram fortalte hun om den demon som hun har i seg. Han heter ”Roman” og han er ond: ”Han sier de ting som jeg ikke vil si (…) Han er voldelig og han ønsker å skade folk (…) Jeg har bedt ham om å gå, men han kan ikke gå.

  Flere av Nicky Manaj sine sanger handler om Roman. Da hun i 2012 opptrådde ved den amerikanske Grammy-festen, hvor der ble delt ut musikkpriser, lot hun hele sitt sceneshow handle om de kristnes mislykkede forsøk på at drive ut Roman.Ved innledningen til sceneshowet ble temaet presentert under overskriften "The Exorcism of Roman (Utdrivelsen av Roman)."

   


   

  Kanye West

  "Kanye West kom med sin erklæring under et show, hvor han skulle improvisere et rap-nummer: ”Jeg har solgt min sjel til Djevelen. Jeg vet at det var en dårlig handel. Men i det minste fulgte der litt leketøy med og en ’happy meal’ [3].”

  Man må alltid være oppmerksom på at artister kan bruke sterke ord og uttrykk som de ikke mener bokstavelig. Men i dette tilfelle er der en del som tyder på at Kanye West mener det han sier.

  I en av sine musikkvideoer, Power, gjennomgår han en innvielse med en rekke okkulte og sataniske symboler. Han passerer gjennom søyler inn i en virkelighet hvor sanselige drømmer går i oppfyllelse, men hvor han bevoktes av to vakter med bukkehorn.

   


   

  Jay-Z

  "Jay-Z kaller seg også JayHova. Han vet at det er blasfemisk å bruke Guds navn om seg selv og gjøre seg selv lik Gud. Men han gjør det i stolthet over sitt mot. Han omgir seg med okkulte og sataniske symboler og forkynner meget eksplisitt at vi skal leve etter vår egen vilje og lyst.

  I en video forteller han at han har åpnet seg for onde ånder fordi han ønsket å få suksess som artist. Han ønsker å være vår tids Frank Sinatra. ”Så, du vet, jeg prøver å leve opp til det. Jeg blir besatt av åndene [5].”

  Men også hos Jay-Z har sukessen en mørk bakside. Den kommer blant annet frem i nummeret D’Evils (Djevler/onde ting):

  'Kjære Gud, kan du ikke frelse meg? … De som sier at lovløshetens vei er den lette vei forstår ikke hvordan underverdenen fungerer … Jeg lever på stupet, og jeg elsker det meget høyt, men det er et liv hvor sykdom forgifter kroppen min. Jeg har ikke bedt til Gud. Jeg har bedt til lovløshetens herre. Det er sant. Det er ondt, men det er det livet jeg lever … Penger og makt forandrer oss. Vi holder på å dø av det, infisert med djevler / onde ting. Kjære Gud, kan du ikke frelse meg? … Min sjel er besat av djevler / onde ting … De slår meg til jorden og forteller meg løgner, som høres sanne ut … Slutt å skrike! Du vet at demonen sa at det er best å dø … Kjære Gud, kan du ikke frelse meg?'

  Jay-Z har hjulpet to andre sangere, som skal nevnes nedenfor til å åpne seg for de onde åndene. Det er Rihanna og Beyoncé."

   


   

  Lady Gaga

  "Lady Gaga er den av de nevnte artister som omgir seg med flest sataniske symboler i form av opp-ned-kors, geitehoder, satan-stjerner (pentagrammer), m.m. Hun er meget eksplisitt i sin bekjennelse av at hun lever for én ting – berømmelse – og at hun får den fra én åndsmakt – Djevelen.

  Som barn fikk Lady Gaga en katolsk innflytelse, og dermed er hun meget bevisst om at hun har forkastet Jesus og har kastet seg i armene på hans motstander. I musikvideoen Judas forlater hun Jesus og tilslutter seg Judas for å forråde Jesus:

  'Jeg vil bringe ham ned, bringe ham ned, ned!'

  Hun ved at Judas er ond, men hun foretrekker likevel å være hos ham:

  'Han er så ond, men jeg er stadig forelsket i Judas … Judas er den demon jeg klynger meg til, klynger meg til.'

  Grunden til, at Lady Gaga er forelsket i og klynger seg til demonen Judas, er enkel: 

  'Jeg er en hore efter berømmelse' [6].

  I 2010 optrådte Lady Gaga ved semifinalen i den amerikanske utgaven av X-factor, hvor hun sang nummeret Alejandro.

  Hele hennes sceneshow samlet seg om en stor statue av Lucifer. Showet var formet som en hyllest til og en tilbedelse av Lucifer, og det kulminerte med at Lady Gaga ble bragt som et levende offer til Lucifer-statuen. Da offeret var bragt, fløt blodet ved Lucifers fot, og applausen fra salen brøt løs.

  Det er et av de mest populære show noen sinne, det henvender seg til hele familien, og det sendes til mange andre land enn USA."

   


   

  Rihanna

  "Rihanna omgir seg også med okkulte og sataniske symboler. I musikvideoen Good Girl Gone Bad gjennomgår hun en innvielse ved hjelp fra artisten Jay-Z.

  Hun går fra å være en snill jente i en hvit kjole til å bli en ond jente i en svart kjole. Forvandlingen fører henne inn i en ny virkelighet hvor det flommer over med suksess og penger, men hvor hun samtidig sperres inne i en pyramide og får skikkelse av et geitehode.

  I musikkvideoen Disturbia beskriver hun sitt fangenskap. Hun opptrer som en besatt med hvite øyne og er sperret inne i et fengsel. Men fangenskapet er tydeligvis en usynlig virkelighet inne i henne selv. Som videoen viser det er hun en stor suksess utad. Men inni seg merker hun en ond makt som vil beherske og ødelegge henne innenfra:

  'Det kryper opp i deg innenfra og fortærer deg… Det kan kontrollere deg… Du holder på å gå under… Dine tanker blir forandret. Ditt sinn blir fordreid… Frels meg fra denne forbannelse! … Enten forlater du meg, eller også tror jeg, at jeg... ah, ah, ah, ah.'

  En sen natt i januar 2012 skrev Rihanna en foruroligende besked på sin Twitter-profil.

  Der kom ingen forklaring hverken før eller senere."

   


   

  Beyonce

  "Beyoncé er kanskje den største sangstjernen av alle akkurat nå. Hun opptrådde våren 2013 ved den store finalen i amerikansk fotball, Superbowl. Det er årets største TV-begivenhet i USA, og den sendes verden over, også til Danmark.

  Beyoncés sceneshow var preget av den ekstremt seksuelt appellerende stilen som har kjennetegnet henne etter at en ny og fremmed åndsmakt tok bolig i henne. Hun kalder selv den fremmede makt i henne for ”Sasha Fierce”. Der er snakk om en åndsmakt som er kald, hard og ond, men som samtidig gir Beyoncé mulighet for å opptre med enestående gjennomslagskraft på scenen.

  I en rekke intervju har Beyoncé fortalt hvordan denne ånden kom inn i hende og hvordan hun oplever den.

  Den skjellsettende begivenheten var et TV-show i 2003 hvor hun i forkant av at hun skulle opptre løftet sine hender og opplevde noe nytt:

  ”Det var første gang at jeg opplevde at noe annet kom inn i meg. Og jeg visste at dette ville bli mitt store gjennombrudd [7].”

  Og det ble det. Da hun gikk på scenen den kvelden var der en annen som tok over: Sasha Fierce.

  Det har vært virkeligheden helt siden denne gang: ”Når jeg skal arbeide og når jeg går på scenen er der en annen som tar over [8].”

  ”Min stemme blir annerledes og jeg er uten frykt. Jeg er bare en annen person [9].”

  ”Jeg kan ikke engang huske hva jeg har gjort på scenen [10] .”

  ”Jeg mister bevisstheten om meg selv når Sasha tar over. Jeg har en ut-av-kroppen-opplevelse. Hvis jeg kommer til å skjære meg, eller hvis jeg faller, så merker jeg det ikke engang. Jeg er uten frykt. Jeg er ikke bevisst hverken om mitt ansikt eller min kropp [11].”

  ”Sasha er ikke meg [12].” ”Hun lever inne i meg [13].”

  I forkant av den skjellsettende kvelden i 2003 havde Beyoncé møtt Jay-Z, og hun forteller at det var i forbindelse med et samarbeid med Jay-Z om en musikkvideo at Sasha Fierce kom inn i henne [14]."

   


   

  Eminem

  Mikkel Vigilius skriver i boken: "Eminem har siden 1999 vunnet 11 MTV-priser. Han har dermed markert seg som sin generasjons største mannlige sangstjerne. Han har nådd den absolutte toppen, men prisen har vært forferdelig stor.

  I sangen Demon Inside (Demonen inni meg) taler han åpent ut om de demonene som har bestatt ham, ødelagt ham, og som nå fører ham imot helvetet:

  'Jeg er besatt av onde ånder som piner meg når jeg sover. Jeg fortsetter å drømme om død, og jeg hører folk skrike. Djevelens ånd er låst fast i meg, og jeg vil ha den ut… Alle disse stemmene roper: Følg oss ned i helvetes flammer!… Jeg får vite at det bare akkurat har begynt.'

  I sangen My Darling taler Eminem til sin hoveddemon, Shady. Han erkjnner at han har solgt sjelen til Djevelen for sukesss, og at han tilhører mørket og helvete, men likevel trygler han Shady om å gå:

  Shady, jeg ved at du er derinne et sted. Kom her, tal til meg!… Jeg har jo bedt deg om å forlate meg, vil du det ikke?

  Men Shady svarer ham ved at håne Eminem for ikke at ha forutsett prisen for sin suksess:

  'Jeg har besatt deg – din sjel, din tanke, ditt hjerte, din kropp… Din sjel er min og jeg beholder den… Jeg er inne i deg, la meg føre deg og bryte deg ned… Du kan ikke drepe en ånd, selv ikke hvis du prøvde på det... ha, ha! Du solgte din sjel til meg, trenger jeg å minne deg om det? Husker du den kvelden da du ba?… Du ville gjøre alt for en platekontrakt… Det her er jo det du ønsket deg hele ditt liv, ikke sant?… Se på dette huset, se på disse bilene, jeg er jo god med deg!

  Nå, så du visste ikke at berømmelsen har en pris? Du er blitt overrasket over baksiden? At du skulle miste din beste venn, at du skulle miste din kone, at du ikke engang er sikker på at dine barn kan holde deg ut, at du ikke kan sove uten sovemedisin, at du ble avhengig av Valium… Min elskede, vi to er bestemt til å være sammen. Hvis jeg ikke kan ha deg, skal ingen ha deg. For du er min elskede, og jeg har besatt deg – din sjel, din tanke, ditt hjerte, din kropp.'"

   


   

  Referanser

  [1] Morten Henriksen 2010, Bag Blixens maske, Gyldendal, s. 57

  [2] theprojecttv.com.au/1183.htm  – 5k – 2009-08-28 (utgått)

  [3] http://www.youtube.com/watch?v=CD_GL5YLolM (utgått)

  [4] en.wikipedia.org/wiki/We_Were_Once_a_Fairytale  

  [5] http://www.youtube.com/watch?v=g6IpAINgNE8 (utgått)

  [6] http://www.ladygaga.com/media/?meid=6765 (utgått)

  [7] http://www.youtube.com/watch?v=HNXNxscgMgU

  [8] http://www.beyonceonline.com/us/biography (utgått)

  [9] http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1085644/Beyonc-poses-sultry-magazine-shoot-prepares-massive-110-date-world-tour.html

  [10] http://www.youtube.com/watch?v=UcGY8BRx6dg 

  [11] http://www.marieclaire.co.uk/celebrity/interviews/272366/beyonce-interview.html (utgått)

  [12] Parade Magazine, 17. december, 2006.

  [13] http://www.abovetopsecret.com/forum/thread930054/pg1

  [14] People Magazine, 18. november, 2008.

  [15] Fra sangen My Dad’s Gone Crazy